Příjem a zpracování látek v organismech na látky tělu vlastní
Příjem a zpracování látek v organismech na látky tělu vlastní
Bakterie
– Heterotrofní i autotrofní
– Zásobní látky = glykogen a kyselina poly-β-hydroxymáselná => zdroj uhlíku a energie
Živočišná buňka
Anabolické organely = tvorba látek tělu vlastních
1. Jádro
– Tvoří nukleové kyseliny
– DNA = replikací = zdvojení
– RNA = transkripcí = přepis
2. Endoplazmatické retikulum
– Hladké – tvorba sacharidů + lipidů
– Drsné – tvorba bílkovin = proteosyntéza
3. Golgiho aparát
– Dokončení látek vytvořených ER
4. Cytoplazma
– Základní procesy (např. transaminace)
Katabolické organely = rozklad látek za uvolnění energie
1. Mitochondrie
– Až 25% prostoru buňky
– dýchání
2. Cytoplazma
– Základní katabolické procesy
Rostliny
Buňka
– Endoplazmatické retikulum, golgiho systém (bílkoviny, celulóza)
– Mitochondrie
– Buněčné dýchání = katabolismus
– Plastidy
o Chloroplasty
o Chromoplasty
– Dvojitá biomembrána
– Tylakoidy grana => obsahují zelené barvivo chlorofyl (asimilační barvivo)
– Červená a žlutá asimilační barviva – karotenoidy a xantofyly
– Hojně obsaženy ve zbarvených květech a plodech
– Asimilační barviva – nerozpustná ve vodě
– Neosvětlené části rostliny
– Hromadění zásobních látek – škrob, bílkoviny, lipidy
o Leukoplasty
– Ukládání látek – škrobová zrna, mikrokapénky tuků, krystalické inkluze, silice
– Potravní vakuoly => ukládní látek (mladé buňky – mnoho malých vakuol)
– Celá rostlina
– Příjem = kořeny, formou minerálních roztoků (kořenovým vlášením)
– Rostliny = autotrofní => přeměna anorganických látek na organické = k výživě potřebují minerální roztoky, vodu,
světlo, CO2 (a trochu O2)
– Vyměňování plynů s okolím = pomocí průduchů
– Vedení látek = pomocí vodivých pletiv
– Specializovaná pletiva: asimilační (mnoho chloroplastů), zásobní (mnoho leukoplastů, škrobových zrn), vodní
pletivo (hromadění vody – kaktusy), pletiva vyměšovací (hromadění silic, pryskyřice, tříslovin,…), mléčnice
(latex), idioblast (zkorkovatělé)
1
– Prvky přijímané rostlinami
Dusík – složka bílkovin, příjem ve formě NO3
Fosfor – složka NK, ATP, koenzymů a fosfolipidů (stavební složka biomembrán)
Síra – složka bílkovin, příjem ve formě SO4
Draslík a vápník – příjem ve formě K+
Hořčík – součást chlorofylu, příjem ve formě Mg2+
Mikrobiogenní prvky – součást enzymů, příjem ve formě Fe3+
– Příjem obvykle kořeny, ale je možné i mimokořenové přijímání = listy
Houby
– Vnitrobuněčné = intracelulární trávení
– Rozkládají organické látky pomocí enzymů (vylučované stélkou)
– Po rozložení => absorpce látek stélkou
– Zásobní látky – glykogen a tuky
– Působí jako rozkladači
Prvoci
– Heterotrofní výživa
– Organely trávicí = trávicí vakuola, buněčná ústa (cytostom), buněčná řiť (cytopige)
– Např. měňavka – přijímá a vydává potravu celým povrchem těla (pomocí pelikuly = tenká blána na povrchu)
– Další možný přijem – pankožkami (vychlípení) = fagocytóza
– Náznak buněčné soustavy – např. trepka => buněčná ústa, hltan, jícen => vytvoření potravní vakuoly
– Pulsující vakuoly = vylučování
– Kránoočko – mixotrofní výživa => má chloroplasty
Žahavci
– Trávicí dutina = láčka
– Vystlaná bičíkatými a žláznatými buňkami
– Jeden otvor – přijímací i vyvrhovací
– Lov – pomocí knidoblastů (žahavé buňky) a chapadel – jed hypnotoxin
– Extracelulární trávené – pohlcená kořist je natravována enzymy v láčce
– Medúza – soustava kanálků, spojené okružním => trávení i rozvádění živin (gastrovaskulární systém)
Ploštěnci
– Vakovitá trávicí dutina
– Pronikání látek do buňky difúzí
– Tasemnice – přijímá látky celým povrchem těla
Kroužkovci
– Trávicí soustava prostupuje celým tělem
– Epiteliální řada tyflosolis – umožňuje dokonalejší prokrvení trávisí soustavy
– Střevo obaleno exkrečním (chloragogenním) epitelem – schopnost hromadit škodlivé látky => po odloupnutí opouštějí
tělo metanefridiemi
– Pijavice – přizpůsobení endoparazitismu
– Trávicí trubice navazuje na přední přísavku
– Svalnatý pružný hltan => sání živin
– Chitinové čelisti v přísavce
– Hirudin – zabraňuje srážení krve
– Střevo – vychlípeniny pro hromadění krve
– Uvnitř střeva – symbiotické mikroorganismy, které konzervují krev
Měkkýši
Plži – dokonalejší trávicí soustava – rostlinná potrava
– Chitinovitá radula = strouhání potravy na drobná sousta – v dutině ústní
– Slinné žlázy – chemické trávení
– Jícen, žaludek, střevo (opisuje tvar ulity)
– Slinivkojaterní žláza (hepatopankreas) – zdokonalení trávení
, NH4
–
2-
, Ca2+
iontů, význam k hydrataci protoplazmy (K zvyšuje obsah vody, Ca snižuje)
+
, Cu2+
, Zn2+
, Co2+
, Cl-
, BO2
–
2
Mlži – otvor přijímací a otvor vyvrhovací
– Přijímá potravu ve vodě
– Nemají slinné žlázy
– Ústní otvor, jícen, žaludek, játra (hepatopankreas), střevní klička, konečník – kloaka
Hlavonožci – dokonalí – lovci
– Zobanovité čelisti, radula, slinné žlázy (párové)
– Jícen, vole, žaludek (vakovitý), střevní kličky
Členovci
Pavoukovci
– Loví kořist do pavučin
– Úzký ústní otvor => nemohou pohlcovat sousta => mimotělní trávení
– Trávicí fermenty ve slinných žlázách
– Sání natrávené potravy – svaly jícnu
– Postupné stravování potravy – ukládání ve vakovitých výběžcích ve střevu
– Jaterní žlázy
– Malpigiho trubice = vylučování
– Vyloučení zbytků řiťním otvorem
Žabernatí
– Silně chitinizovaná stěna žaludku – rozmělňování potravy
– Hepatopankreas
Vzdušnicovci
– Kousavé ústrojí – liší se => sací, lízací, bodavě-sací
– Pokročilá diferenciace a specializace
– Coeca – skladování potravy, trávení celulózy symbiotickými organismy
– Hrubé drcení potravy – kusadla, jemnější = čelisti
– Žvýkací žaludek – dokončuje rozmělňování potravy (kutikulárními výrůstky)
Paryby
– Plakoidní šupiny => přeměna v zuby
– Střevo nerozlišené, vnitřní spirální řasa
– Kloaka
– Veliká játra (10% hmotnosti žraloka) – zásobárna tuku, hydrostatický orgán
Ryby
– Polykání potravy – bezzubá ústa (mechanické zpracování – požerákové zuby)
– Krátký a široký jícen
– Vakovitý žaludek
– Na počátku střeva – výběžky s funkcí sekrece
– Velká játra se žlučovým váčkem
Obojživelníci
– Dutina ústní – silný, lepkavý jazyk => vystřelením uloví potravu + pomoc při natrávení i rozmělnění
– Hlenotvorné žlázy
– Polykání potravy – zatažením očnic (pomocí zvláštních svalů)
– Rozlišené střevo – tenké a tlusté
– Velká lalokovitá játra, žlučník, slinivka břišní => trávení
Plazi
– Obvykle masožraví – lovci
– Zuby – drobné u ještěrky, velké jedové u hada => usmrcení kořisti
– Poměrně velká játra
– Tenké, tlusté a slepé střevo
– Kloaka
– Zuby (krokodýlové) – ukotveny v jamkách = alveolární
Ptáci
– Přeměna čelistí => zobák (diferenciace a specializace na určité typy) – bezzubý
3
– Několik párových ústních žláz => zvlhčení slinami
– Vole (jícen) – shromaždiště potravy, její rozmělňování
– Žaludek – 2 části – tenkostěnný žláznatý žaludek (chemické trávení), svalnatý žaludek (mechanické trávení) –
obsahuje malé kaménky, zrníčka => snažší trávení potravy
– Trávicí procesy – nerozslišené, krátké střevo
– 2 slepá střeva => bakterie ke štěpení buničinu a vitamíny
– Obvykle mají žlučník
– Kloaka
Savci
– Trávení – liší se podle toho, jakou potravu živočich přijíma – býložravci, masožravci, všežravci
– Sudokopytníci (přežvýkavci) – složený žaludek
1. Bachor – prvoci => trávení celulózy
2. Čepec
3. Kniha dotrávení
4. Slez
– Tendence ve vývoji trávicí trubice obratlovců
1. Diferenciace a specializace trubice na orgány
2. Zkracování a vnitřní zřasení
3. Doplnění o žlázy
Člověk
– Trávicí soustava => podíl na přeměně látek = metabolismu
– Otevřená, trávicí trubice – od otvoru ústního po otvor řiťní
– Funkce
1. Příjem potravy
2. Trávení potravy – mechanické a chemické
3. Vstřebávání živin = zdroj energie, stavební látky organismu
4. Vyměšování nestravitelných zbytků
– Stavba trávicí trubice
– Vně – vazivo – řídký vazivový obal
– Svalovina – okružní i podélná
– Podslizniční vazivo
– Sliznice
– Sliznice – vystýlá trávicí trubici
– Povrch tvořen epitelem – výstelka i specializace (žlázový epitel)
– Sekrety = šťávy s funkcí
– Exkrety = šťávy odpadní
– Žlázy s vnitřní sekrecí = bez vývodu, úplně se odchlipují od epitelu
– Podslizniční vazivo
– Řídké
– Hrubší kmeny cévní
– Připevňuje sliznici ke svalové vrstvě
– Svalová vrstva
– Převažuje hladká svalovina – kruhovité uspořádání
– Začátek TT a konec konečníku = příčně pruhovaná svalovina
– Peristaltické pohyby = stahy => posouvání potravy
– Obrázek 1 (stavba)
1. Příušní velká slinná žláza
2. Jazyk
3. Podjazyková velká slinná žláza
4. Hltan
5. Podčelistní velká slinná žláza
6. Jícen
7. Žaludek
8. Játra
9. Žlučník
4
10. Slinivka břišní
11. Dvanáctník
12. Tenké střevo – lačník, kyčelník
13. Tlusté střevo – slepé střevo
14. Tlusté střevo – vzestupný tračník
15. Tlusté střevo – příčný tračník
16. Tlusté střevo – sestupný tračník
17. Tlusté střevo – esovitá klička
18. Konečník
19. Zuby
20. Apendix = červovitý přívěsek
– Řízení trávení
o Parasympaticus
– Podporuje aktivitu trávicí soustavy
o Gastrointestinální hormony
– Gastrin, pankreosin, sekretin
– TRÁVICÍ SOUSTAVA:
=> Příjem potravy
• Dutina ústní (cavum oris)
– Začátek trávení potravy – mechanické (zuby, jazyk, tvrdé patro) a chemické (sliny)
– Zuby (dentes)
Alveolární = jamkovité = zasazené v čelistech
Difioontní = dvojí => mléčný a trvalý chrup
Hetedodontní = různé zuby => řezáky (incisimus, I ), špičáky (caninus, C ), třenové zuby
(premolar, P ), stoličky (molar, M)
– Zápis zubních vzorců:
– Mléčný chrup – 20 zubů
(Pravá horní čelist)
– Dospělý chrup – 32 zubů
i1 i2 c m1 m2
I1 I2 C PM1 PM2 M1 M2 M3
—– Zub moudrosti
Ukousnutí Přidržení Rozžvýkání
– Jazyk (lingua) = příčně pruhovaný sval
– Kořen se připojuje k jazylce
1) Účast při tvorbě řeči
2) Míchání potravy v ústech se slinami
3) Chuť – chuťové pohárky
– Mandle patrová (tonsila palatina) – nerovný povrch, jamky vyplněny buňkamy, leukocyty a bakteriemi
5
– Slinné žlázy – produkce slin
– Ochrana proti infekci
– Při zduření => ztížené polykání
– Velké (příušní, podjazykové, podčelistní) a malé slinné žlázy
– Sliny – složení = voda, soli (rozpouštění – leptá a změkčuje), hlen (= mucin), enzym ptyalin
(štěpení škrobů na cukry = biokatalyzátor), lysozym (ničí bakterie a choroboploné zárodky)
– Reflexy – sací, žvýkací, vyměšování slin (denně 1-2 l) => automatické, vrozené
• Hltan (pharynx)
– Společná část dýchací i trávicí soustavy
– 3 části:
1. Nosohltan (nasopharynx) – ústí do něj choany a Eustachova trubice – spojení se středoušní dutinou
2. Ústí části hltanu – křížení DS a TS
3. Hrtanová část – neúplně uzavřena příklopkou hrtanovou – brání vniknutí polykanéh sousta do hrtanu
– Polykací reflex (vrozený)
• Jícen (oesophagus)
– Trubice, délka asi 32 cm
– Počátek peristaltického pohybu => přechod od příčně pruhovaného svalstva k hladkému (stahy)
• Žaludek (ventriculus, gaster)
– Vakovitý orgán, objem 1 – 2 l
– Potravu začíná trávit po cca 15 – 20 minutách
– Potrava je v něm cca 4 h => potom trávenina (chymus)
– Stěnu tvoří 3 vrstvy hladké svaloviny
– Vystlán sliznicí krytou jednojaderným válcovým epitelem => žlázky k produkci žaludeční šťávy
– Hormon gastrin – hlídá zaplnění žaludku
– 3 části:
– Trávení
– Žaludeční šťáva – denně vyprodukováno 1-2 litry
Česlo (cardia)
Tělo
Vrátník (pylorus)
o Mechanické – stahy svaloviny
o Chemické – žaludeční šťávy
– Vyměšování řízeno nervově a chemicky
• Voda
• Kyselina chlorovodíková
– Způsobuje kyselost žaludku – pH 1-2
– Ničí choroboplodné zárodky
– Vylučování Fe z potravy
– Brání rozkladu některých vitamínů (B1, B2, C)
– Přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli rozpustné ve vodě
– Přeměna pepsinogenu na pepsin => štěpení bílkovin
• Pepsin
– Štěpí ve vodě nerozpustné bílkoviny na rozpustné polypeptidy
• Mucin = hlen
– Ochrana sliznice před HCl a pepsinem
• Tenké střevo (intestinum tenue)
– Hlavní oddíl chemického trávení
– Délka 3-5 m, průměr 3 cm
– Hladká svalovina => promísení a peristaltika
– Sliznice – bohatě zřasená, tvoří klky
– Produkce střevní šťávy (voda, enzymy, ochranný hlen) – slabě zásaditá
– 3 části:
– Dvanáctník (duodenum)
– Opletené vlásečnicemi a mízními cévami
– Předávání živin z potravy => krev, mízní cévy => veliká plocha
– Produkce řízena hormonem sekretin
– Pomocí erepsinu => tvorba aminokyselin z peptidů
– Délka 24 cm (12 palců)
– Chemické trávení
– Slinivka břišní – chemické trávení
– Lačník (jejunum) a Kyčelník (illeum)
6
– Obojí k vstřebávání živin do krve (vrátnicová žíla => játra) a mízy pasivní difúzí a aktivním
transportem
• Tlusté střevo (intestinum crassum)
– Délka 1,5 m; šířka 5-7 cm
– Sliznice bez klků, ale s výdutěmi
– Na povrchu hlen – usnadňuje klouzání potravy
– Hladká svalovina
– Zbytky potravy cca 2-4, až 8 h od jídla => zahuštění, dotrávení bakteriemi
– Důležitost vlákniny (celulóza, pektiny, lignin) v potravě – brání v rozmnožování hnilobných bakterií,
– Zbarvení střevního obsahu do hněda = rozkladem žlučových barviv
– Části:
– Hromadění nestrávených zbytků = šlachy, části vaziva, chrupavky, buničina
– Zahuštění = vstřebávání vody, soli, vitamínů, glukózy
– Dotrávení bakteriemi escherichia coli = zkvašování celulózy (na glukózu), tvorba vitamínů B12,
K, vývoj plynů CO2, CH4, H2S => defekace
(bakterie – více druhů – hnilobné a kvasné)
podporuje činnost kvasných bakterií
– Slepé střevo (coecum)
– Tračníky – vzestupný, příčný, sestupný + esovitá klička
+ Červovitý přívěsek (appendix)
– Lymfatická žláza, připomíná mandle
• Konečník (rectum)
– Vyměšovací (defekační) reflex
– Asi 200g za 24 h
– Z prodloužené a křížové míchy
– Latinský slovníček
+ vědomí regulace svěračem řitě
dutina ústní cavum oris
jazyk lingua
slinné žlázy glandulae salivaliae
zuby dentes
rty labii
sliny saliva
hltan pharynx
jícen oesophagus
žaludek gaster
tenké střevo
o dvanáctník
o lačník
o kyčelník
tlusté střevo intestinum crassum
slepé střevo coecum
výběžek (červovitý přívěsek) apendix
tračník
o vzestupný
o příčný
o sestupný
o esovitý (esovitá klička)
konečník rectum
slinivka břišní pankreas
žlučník vesica felea
nevolnost nausea
zvracení vomitus
intestinum tennue
o duodenum
o jejunum
o illeum
colon
o ascendens
o transversum
o descendens
o sigmoideum
řiť anum
játra hepar
Katabolismus potravy
Škrob = polysacharid ptyalin amyláza amyláza glukóza
Dutina ústní Žaludek Dvanáctník Konečná podoba
7
Bílkoviny — HCl, pepsin erepsin, trypsin aminokyseliny
Lipidy — — žluč, lipáza glycerol
Slinivka břišní (trávicí žláza) = Pancreas
– smíšená žláza – přídatná k TS
– 14 – 18 cm délka, uložená v dvanáctníku
– Endo- (= s vnitřní sekrecí = řízena hormony) i exokrynní žláza
– Skládá se z lalůčků (tubulů)
– Pankreatická šťáva
o Voda
o Soli
o Enzymy
Tripsinogen => tripsin
Amyláza – Poly/oligosacharidy => monosacharidy
Lipáza – Stěpení tuků (glycerol, vyšší mastné kyseliny)
– Štepení bílkovin
– Střevní enterokináza (mění tripsinogen na tripsin) – bílkoviny => peptidy
+ Langerhansovy ostrůvky => shluky drobných buněk mezi žlázovými trubičkami – vyměšování insulinu do krve
Játra (Trávicí žláza) = Hepar
– Největší žláza v těle . 1,5 kg
– Vpravo pod bránicí
– Červenohnědá barva
– Větší teplota než většina těla (intenzivně pracují) – cca 40 °C
– Velký pravý a menší levý lalok => skládají se z podlouhlých, vícehranných lalůčků (1 – 2 mm), tvořených jaterními
buňkami = hepatocyty (ty jsou seřazené v trámečky)
– 2 řady buněk z trámečků => mezi nimi žluč (fel, bilis)
– Odtéká do žlučovodů
– Žlutohnědá hořká kapalina, na vzduchu zelená
– Denně se tvoří 0,8 až 1 l
– Emulgace (rozkapénkování) tuků
o Voda
o Soli
o Žlučová barviva (bilirubin)
– Žlučovody => jaterní vývod => připojení žlučníku (vesica fellea) => společně ústí do dvanáctníku
– Zásobena krví jaterní tepnou a vrátnicovou žílou (vrátnicový oběh)
aorta jaterní tepna jaterní žíla DDŽ
– Způsobují hořkou chuť žluči
– Slouží k emulgaci tuků
– Vzniká rozkladem krevního barviva
O2 CO2, zplodiny
JÁTRA
živiny žluč
tenké střevo vrátnicová žíla žlučovod dvanáctník
– Funkce
1. Centrum metabolismu = přeměna látek a energie
2. Vznik steroidních hormonů z cholesterolu
3. Při deaminaci bílkovin vzniká v játrech NH3 (jed)
– Anabolismus = tvorba látek – vázání energie (např. proteosyntéza)
– Tvorba stavebních (bílkoviny) a zásobních látek (glykogen, tuky)
– Katabolismus = odbourávání látek – uvolňování energie (např. dýchání)
– Uvolňování energie => pro provoz těla, pro udržení stálé tělesné teploty
– Odbourávání močovinovým cyklem
2 NH3 + CO2 ——–› O=C + H2O
NH2
NH2
4. Zásobárna vitamínu B12 a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, K)
8
5. Odbourávání hemoglobinu a vázání uvolněného železa na ferritin
6. Syntéza látek potřebných pro srážení krve (protrombin, protein C, plazminogen)
7. Detoxikace
– Jedovatá látka (alkohol, drogy, pesticidy, léky) ——-› nejedovatá látka
– Provádějí Kuppferovy buňky
– Onemocnění jater
Cirrhóza jater
= tvrdnutí
Infekční zánět jater
= infekční žloutenka
Žlučníková kolika
= žlučníkové kameny
– Choroby trávicí soustavy
opary – na rtech virus – přímým
afty – uvnitř úst virus bolestivý vřídek v
zubní kaz bakterie (cukr –
Příčiny Projev Prevence Léčení
nadměrná konzumace
jedů špatná funkce jater nepřijímat jedy žádné nebo
virus (typ A, B)
=> dospělí přenos při
sexu, transfuzi krve
žlučové kameny z
cholesterolu bolesti břicha dostatečný příjem
žlutá kůže, oči,
porucha funkce jater
nenakazit se =
ochrana
tekutin operace
transplantace
karanténa (ale –
potom nemůže dávat
krev, únava,…)
Příčiny Projev Prevence Léčení
kontaktem
přemnoží se)
antibiotika
dezinfekce,
antibiotika
vyvrtání +
zaplátování
amalgánem
parodontóza špatné čištění zubů
bolestivý vřídek na
rtu nelíbat infikované širokospektrá
ústech
citlivost na rozdíly
teplot, bolest ústní hygiena
obnažení krčků =>
zvýšená kazivost,
citlivost na chladné a
horké
bolest při polykání,
krev ve stolici
nelíbat infikované,
nepůjčovat jídlo, pití
správné čištění zubů chirurgický zákrok
nezvracet, vyhýbat se
kořeněnému jídlu balonkový katetr
jícnové varixy
gastritida = zánět
žaludku
žaludeční vředy překyselení žaludku,
kořeněná jídla,
extrémní zvracení
(bulimie)
bakterie, neklid po
jídle, stres bolest břicha hygiena potravin dieta
bakterie
genetické dispozice,
nezdravá strava
(uzeniny, slané)
bolest v žaludku po/
při jídle
bolest v žaludku,
nevolnost, zvracení,
černá (krvavá) stolice
jíst po malých
dávkách, často, v
klidu
stravování resekce žaludku =
rakovina žaludku
dvanáctníkové vředy jako u žaludečních bolest ve dvanáctníku jako u žaludečních odebrání části
apendicitida
= zánět červovitého
přívěsku
= „slepák“
průjem
zácpa nevhodné složení
rakovina tlustého
střeva
ucpání přívěsku,
ucpání potravy =>
zahnívá = zánět
nevhodné složení
stravy, příjem
infekčních organismů
(bakterie, prvoci)
stravy, málo pití tuhá stolice dostatek vlákniny,
špatné stravovací
návyky, genetické
dispozice (krevní
skupina A, ♂ nad 40
let, příjem uzenin,
příliš slaného jídla)
bolest břicha v pravé
jámě kyčelní není odoperování
řídká stolice kontrolovat jídlo,
hygiena
tekutin
bolesti břicha, zácpa dostatek vlákniny
(ovoce, zelenina)
úprava jídelníčku,
léky na snížení
kyselosti žaludku,
až operace (recekce
žaludku)
odstranění (1
dvanáctníku, dieta
apendixu
dieta, léky (živočišné
uhlí, endiaronú,
červené víno
živočišné uhlí,
projímadla, bílé víno
operativní odstranění
+ radioterapie,
chemoterapie
/3 –
2
/3)
9
celiakie genetické dispozice
bezlepková dieta bezlepková dieta
fenylketonurie
bulimie psychická porucha =
mentální anorexie -||-
(chybí enzym)
genetické dispozice
(neschopnost
zpracovat
fenylalanin)
porucha NS
dieta dieta
působení na psychiku
člověka psycholog, psychiatr
-||- -||-
nadváha
obezita -||- -||- -||- -||-
podvýživa
– kvantitativní
– kvalitativní
nedostatek pohybu,
špatné stravovací
návyky, genetické
dispozice
metabolické
problémy při
konzumaci lepku
metabolické
problémy při
konzumaci bílkovin
chuť k jídlu, pak
zvracení (výčitky)
neschopnost jíst,
odmítání => extrémní
hubenost
nadměrná hmotnost hlídání životosprávy dieta, lékařská
kontrola
= málo potravy
= potrava bez
esenciálních složek
podvýživa, u
kvalitativní může být
i obezita
hemorhoidy vyhřeznutí konečníku
=> bolest
bolest, krvácení,
záněty porod, nucená stolice
nenutit stolici, víc
vlákniny, rostlinná
projímadla, odvary
z dubové kůry, čaje
(třísloviny);
v krajním případě
chirurgické
odstranění
Metabolismus v lidském těle
– bazální metabolismus = látková přeměna nutná právě jen k udržení života, a to při úplném tělesném a duševním klidu
– hezky popsáno v učebnici – str. 271