Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony
Aldehydy: – vznikají náhradou dvou atomů H vázaných na uhlík atomem kyslíku na okraji řetězce (připojením dvou vodíků nebo jednoho vodíku a jednoho alkylu, popř. alkylu ke karbonylové skupině).
Ketony: – vznik nahrazením na vnitřním uhlíku řetězce (připojením dvou alkylů ke karbonylové skupině).
Názvosloví:
- systematické:
- u aldehydů – uhlovodík + koncovka –al (př. methanal, ethanal)
- u acyklického polyaldehydu: název nejdelšího řetězce obsahujícího nejvíc aldehydických skupin + kolika-karbaldehyd (př.: trikarbaldehyd)
- název cykl. uhlovodíku + karbaldehyd
- aldehydická skupina připojena k uhlíkovému atomu, který netvoří cyklický systém: derivát + aldehyd
- v přítomnosti nadřazené skup. – pomocí prefixu formyl popř. oxo
- u ketonů – uhlovodík + koncovka –on (př. propanon)
- u benzenu nebo naftalenu se název tvoří předsazením názvu skupiny +
- -ofenon/-onafton
- dvousložkové (radikálové):
- u ketonů – uhlovodíkové zbytky + keton (př. dimethylketon)
- triviální:
- u aldehydů – odvozujeme od latinského názvu příslušné karboxylové kyseliny (u cyklických kmen názvu kys.) + skupinový název ALDEHYD
(př. formaldehyd = methanal, mravenčí = formicum
acetaldehyd = ethanal
propionaldehyd = propanal)
- u ketonů – př. aceton = dimethylketon
- opisné:
- aldehyd + název karboxylové kys.
Vlastnosti vyplývající ze struktury aldehydů:
- díky vyšší elektronegativitě kyslíku dochází k posunu π elektronů ke kyslíku, na uhlíku se vytváří částečně kladný náboj, na kyslíku částečně záporný náboj.
- výrazná reaktivita, aldehydy jsou více reaktivnější než ketony
- polární organické látky
Výroba, příprava:
- oxidace uhlovodíků
- hydrolýza alkynů
- oxidace alkoholů
- tepelným rozkladem vápenatých solí karboxylových kyselin
- redukcí nebo Grignardovým činidlem z chloridů kys.
- ozonolýza alkenů a alkynů
Fyzikální vlastnosti:
- formaldehyd je plyn, nižší jsou kapaliny, vyšší tuhé krystalické látky
- nižší bod varu než u příslušných alkoholů
- nižší mísitelné s vodou, vyšší ve vodě nerozpustné
- nejnižší dráždí oční sliznici
Přehled významných aldehydů a ketonů:
Aldehydy:
- METHANAL (formaldehyd) CH2O – plyn ostrého zápachu, štiplavý, dezinfekční účinky, rozpustný ve vodě, jeho 40% vodný roztok Þ formalín (k uchování biologického materiálu), srážení bílkovin, pro výrobu plastů (polymeruje na polyxymethylen). Formaldehyd se vyrábí katalytickou oxidací nebo dehydrogenací methanolu.
- ETHANAL (acetaldehyd) CH3CHO – velmi těkavá kapalina pronikavého zápachu, rychle polymerizuje na paraldehyd (CH3CHO)3, za nízké teploty – pevný líh = pepo. Vyrábí se oxidací ethanolu, nižších alkanů, ethylenu nebo hydratací acetylenu. Slouží k výrobě kyseliny octové, 1-butanolu a dalších látek.
- BENZALDEHYD C6H5CHO – v glykosidech, voní po hořkých mandlích, na vzduchu rychle oxiduje na kyselinu benzoovou. Vyrábí se oxidací toluenu a je surovinou při syntézách aromatických sloučenin. Výroba: barviva, voňavky.
Ketony:
- PROPANON ( aceton ) CH3COCH3 – bezbarvá těkavá kapalina, výborným, ale jedovatým laboratorním i průmyslovým rozpouštědlem, jeho páry po zapálení se vzduchem vybuchují, produkt metabolismu tuků, cukrů (DM), při hoření (oxidace) ® mravenčí a octová (Liebelova zkouška důkazu acetonu), teplota tání 56°C. Vyrábí se oxidací 2-propanolu nebo spolu s fenolem z kumenu.
- CYKLOHEXANON C6H10O – kapalina, získává se společně s cyklohexanolem oxidací cyklohexanu. Vyrábějí se z něj látky významné pro průmyslovou produkci syntetických vláken.
- FENYLMETHYLKETON (acetofenon) – voňavá kapalina, využití v parfumerii, květinová vůně
Karboxylové kyseliny
- jde o organické sloučeniny, které ve své molekule obsahují charakteristickou funkční skupinu = karboxyl (COOH) ® kombinace hydroxylu a karbonylu.
Klasifikace karboxylových kyselin:
- podle počtu karboxylů:
- a) monokarboxylové (kys.mravenčí)
- b) dikarboxylové (kys.šťavelová)
- c) polykarboxylové (2,3,5-hexankarboxylová kyselina)
- alifatické
- a) nasycené (kys.mravenčí)
- b) nenasycené (kys.maleinová)
- aromatické (kys.benzoová)
- podle charakteru uhlovodíkového zbytku vázaného na karboxyl:
Názvosloví:
Systematické: uhlík karboxylové skupiny je součástí základního uhlíkatého řetězce Þ název uhlovodíku + -ová (popř.diová) kyselina
Kromě toho se používá i zakončení –karboxylová (-dikarboxylová) kyselina a to, když se karboxyl považuje za substituent připojený k hlavnímu řetězci (karboxylový uhlík pak není započítán do řetězce základní sloučeniny)
Polotriviální: očíslování řetězce řeckými písmeny (a,b,g…) – nepočítáme uhlík karboxylové kyseliny
Triviální (vyloženě): běžně používané, systematické se uplatňuje, jsou-li karboxylové kyseliny dále substituovány.
methanová | mravenčí |
ethanová | octová |
butanová | máselná |
pentanová | valerová |
hexadekanová | palmitová |
oktadekanová | stearová |
ethandiová | šťavelová |
Názvosloví acylových zbytků: – vznik odtržením hydroxylu z karboxylu kyseliny.
- Systematické – zaměníme zakončení -ová za -oyl
- Triviální – kmen latinského názvu kyseliny + -oyl (u dikarboxylových kys. do C5 zakončení –yl (př: oxalyl))
Charakteristika karboxylové skupiny:
Dochází k posunu elektronů na kyslík na OH vazbě (vodík má kyselý charakter), odštěpení H ® charakteristické pro kyseliny.
Síla karboxylových kyselin se vyjadřuje pomocí disociační konstanty (silnější kyseliny mají vyšší KA (př: ))
Na sílu karboxylových kyselin má vliv povaha uhlovodíkového zbytku (rostoucí +I efekt) vázaného na karboxyl; síla karboxylové kyseliny klesá v pořadí:
HCOOH > CH3COOH > CH3CH2COOH >
Karboxylový aniont je stálejší než aniont alkoholátový (možnost delokalizace náboje), proto jsou karboxylové kyseliny kyselejší než alkoholy.
Aromatické kys.
- silnější než alifatické kys. (+I efekt methylové skup. u alifatické kys. je silnější než
- -M efekt karboxylu v arom. kys.)
- výjimka: kys. Mravenčí je silnější než aromatické (nemá uhlovodíkový zbytek)
Výjimky dané strukturou – substituované karboxylové kyseliny:
- Elektronakeptorové skupiny (např.: Cl, F, I…) – vykazují –I efekt – zvyšují sílu kyselin. Síla srovnatelná s anorganickými kyselinami.
Substituovaný F ® výraznější než Cl, protože má vyšší elektronegativitu.
- Elektrondonorové skupiny – vykazují +I efekt – snižují kyselost
- Dikarboxylové kys. – disociují do 2 stupňů
- Do prvního stupně – silnější kys. (elektronakceptorový ůčinek druhého karboxylu)
- Do druhého stupně – slabší kys. (vzniklý aniont negativně ovlivňuje další odštěpení H+
Fyzikální vlastnosti:
- nižší monokarboxylové kyseliny: – kapaliny ostré vůně, mísitelné s vodou
- vyšší monokarboxylové kyseliny: – olejovité kapaliny, omezená rozpustnost ve vodě, nepříjemný zápach
- nejvyšší monokarboxylové kys.: – tuhé látky, nerozpustné ve vodě
- vyšší teploty varu než by odpovídalo hmotnostem molekul (teplota varu stoupá s rostoucí hmotností molekul)
- dikarboxylové, polykarboxylové a aromatické kys. – krystalické látky
Chemické vlastnosti:
- typické: vznik vodíkových můstků
- tj. na základě intermolekulární, jen mezi dvěma molekulami karboxylových skupin
- u nenasycených kyselin fumarové (trans-butendiové) a maleinové (cis-butendiové) výskyt izomerie
Výroba, příprava:
- oxidace alkanů a alkylarenů, alkenů, arenů, primárních alkoholů, aldehydů
- hydrolýzou nitrilů
- z halogenderivátů:
- hydrolýzou geminálních trihalogenderivátů
- reakcí s Grignardovými činidly
Přehled významných kyselin:
Kyselina mravenčí, methanová kyselina
- HCOOH je kapalina o teplotě varu 100°C s leptavými účinky, bezbarvá, ostře zapáchající, silně čpící, ve vodě bez omezení rozpustná.
- vyrábí se zahříváním oxidu uhelnatého s hydroxidem sodným za tlaku a vytěsněním kyseliny mravenčí ze vzniklého mravenčanu sodného silnou anorganickou kyselinou.
- užívá se ke konzervování potravin, v organické technologii (estery), k vyleptání vzorků na sklo a k redukčním účinkům.
- výskyt v přírodě: kopřivy, mravenci, pot, krev, moč
Kyselina octová , ethanová kyselina
- CH3COOH je kapalina, která se vlastnostmi velmi podobá kyselině mravenčí.
- vyrábí se oxidací acetaldehydu nebo nižších alkanů.
- slouží jako rozpouštědlo a jako acetylační činidlo.
- její 5 až 8% vodný roztok je ocet.
- produkt octového kvašení.
Kyselina máselná, butanová kyselina
- CH3(CH2)COOH
- olejovitá kapalina, nepříjemně zapáchá
- obsažena v potu, ve žluklém másle
- vzniká máselným kvašením sacharidů
Kyselina valerová
- užití jako sedativum, obsažena v kozlíku lékařském
Kyselina palmitová CH3(CH2)14COOH (pevná látka)
Kyselina stearová CH3(CH2)16COOH (pevná látka)
Kyselina olejová CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH (kapalina)
- jsou kyseliny nejčastěji se vyskytující ve formě esterů s glycerolem v tucích a rostlinných olejích.
Kyselina šťavelová
- (COOH)2
- jedovatá pevná látka, dihydrát, tvoří ve vodě dobře rozpustné krystaly
- roztokem manganistanu draselného se kvantitativně oxiduje na oxid uhličitý (MnVII se v kyselém prostření redukuje na MnII). 5 (COOH)2 + 2KMnO4 + 3 H2SO4 → K2SO4 + 2 MnSO4 + 10 CO2 + 8 H2O
- výskyt: špenát, šťovík, leptavé účinky, v manganometrii standardem, šťavelany (součástí močových kamenů)
Kyselina adipová
- HOOC(CH2)4COOH
- vyrábí se oxidací cyklohexanolu nebo cyklohexanonu
- hlavní využití nalezla při výrobě syntetických vláken
Kyselina maleinová, cis-butendiová kyselina
- HOOCCH=CHCOOH
- pevná látka
- získává se katalytickou oxidací benzenu
- používá se k výrobě plastů
Kyselina benzoová
- C6H5COOH
- pevná látka
- vyrábí se oxidací toluenu
- užívá se jako konzervační prostředek k výrobě a jako surovina k výrobě mnoha aromatických sloučenin
Kyselina ftalová, 1,2-benzenkarboxylová kyselina
- C6H4(COOH)2
- pevná látka
- získává se katalytickou oxidací naftalenu nebo o-xylenu
- je surovinou při výrobě plastů
Kyselina tereftalová, 1,4-benzenkarboxylová kyselina
- C6H4(COOH)2
- pevná látka
- získává se katalytickou reakcí p-xylenu
- má mimořádný význam pro výrobu syntetických vláken
Kyselina jablečná
- je trpce chutnající dikarboxylová kyselina. Její anion se nazývá malát a je článkem v citrátovém cyklu. Kyselina jablečná je přítomna např. v jablcích, ve vínu, její množství v ovoci klesá s jeho zralostí. Pokud je přidávána do potravin, označuje se jako E 296.
Kyselina pyrohroznová
- je alfa-keto kyselina, důležitý substrát i produkt buněčného metabolismu. Je metabolitem v dráze glykolýzy (štěpení cukrů), alkoholového i mléčného kvašení, transaminací přechází na aminokyselinu alanin, je konečným produktem katabolismu uhlíkového řetězce cysteinu, serinu, glycinu, threoninu a hydroxyprolinu. Enzymatickou reakcí je metabolizován na kyselinu oxaloctovou nebo na acetyl-CoA, substráty Krebsova cyklu, který tvoří „palivo“ buňky. Konjugovaná zásada kyseliny pyrohroznové se nazývá pyruvát. Pyruvát se účastní procesu buněčného dýchání a je potřebný při mléčném kvašení.
Kyselina citronová
- je slabá karboxylová kyselina nacházející se v citrusových plodech. Je přírodní konzervační látkou a používá se jako dochucovací prostředek jídel a nealkoholických nápojů. V biochemii je důležitým meziproduktem v citrátovém cyklu.
- Kyselina citronová je při pokojové teplotě bílá, krystalická látka.
- Kyselina citronová je velmi dobře rozpustná ve vodě a v ethanolu.
- Změkčování vody – Díky schopnosti tvořit s kovy cheláty, se kyselina citronová přidává do mýdel a čisticích prostředků.
Kyselina mléčná
- je kysele chutnající, lehce rozpustná, tvořící bezbarvé krystaly
- CH3–CHOH–COOH
- Tato kyselina vzniká mléčným kvašením cukrů, např. v mléce, sýrech, kyselém zelí. Používá se v pekařství, pivovarnictví, koželužství, k přípravě limonád a při barvení a zušlechťování textilií (pohmat, lesk). Používá se také kvůli svým antiseptickým vlastnostem v mastech, ústních vodách a jako prostředek k ošetřování vlasů.
- Sůl kyseliny mléčné se nazývá laktát, CH3-CHOH-COO-. Laktát vzniká při nadměrné námaze, kdy se glukosa spaluje za nedostatku vzduchu ve svalech (anaerobní glykolýza). Polymer kyseliny mléčné (PLGA) má využití jako médium pro růst kmenových buněk.
Kyselina skořicová
- C6H5CHCHCOOH
- Kyselina skořicová se používá v ochucovadlech, syntetickém indigu a v některých léčivech, jejím primárním použitím je výroba methyl-, ethyl- a benzylesterů pro parfumářský průmysl. Kyselina skořicová má „medovou, květinovou vůni“.
Kyselina salicylová
- C6H4(OH)COOH
- Tato bezbarvá krystalická organická kyselina se široce využívá v organické syntéze a účinkuje jako rostlinný hormon.
- léčba akné