Léčivé rostliny
– nebo-li FYTOTERAPIE
– význam v lidovém léčitelství (nelze používal jedovaté rostliny) a farmaceutické využití
ROSTLINNÁ DROGY
– jakákoliv sušená část rostliny
– celá nať, listy, kořeny, květy, plody
– čerstvá rostlina se neoznačuje jako droga
ROSTLINNÉ DROGY PODLE ÚČINKU
1) diaforetika – podporují pocení
2) antidiaforetika – proti pocení
3) kardiotonika – podporují srdeční činnost
4) hypotenziva – snížení krevního tlaku
5) laxativa – projímavé účinky (proti zácpě)
6) obstipancia – proti průjmové
7) stomachika – podpora trávení, činnosti žaludku, tvorby žaludečních šťáv
8) cholagoga – podpora trávení a tvorby žluči
9) antitusika – tlumí kašel
10) expektorancia – na odkašlávání
11) karminativa – proti nadýmání
12) diuretika – močopudné účinky
ÚČINNÉ LÁTKY
– alkaloidy, glykosidy, saponiny, hořčiny, třísloviny, silice – éterické oleje, slizy
ALKALOIDY
– dusíkaté, heterocyklické sloučeniny
– tvoří soli s organickými sloučeninami
– silný účinek na organismus
– rostliny jsou jedovaté
– čeleď: mákovité, lilkovité, pryskyřníkovité
GLYKOSIDY
– cukerná složka a necukerná složka = aglykon
– jsou hořké, prudce účinné
– rostliny jedovaté
– glykosidy kyanogenní (kyanovodíkové), antrachinonové, flavonové
– účinky kardiotonické nebo projímavé nebo protihorečnaté
1 / 2
BIOLOGIE
SAPONINY
– s vodou pění
– při větším množství narušují červené krvinky (krevní jed), záněty
– pročisťující účinek, působí diureticky, laxativně, rozpouští hlen
– chemicky podobné glykosidům, jsou neutrální a kyselé
SILICE – ÉTERICKÉ OLEJE
– těkavé, vonné látky různého charakteru, nejčastěji terpeny
– rostliny jsou aromatické
– využití v lidovém lékařství a jako koření
– vliv na CS, na zažívání, na prokrvení pokožky, působení desinfekčně
– čeleď: hluchavkovité, růžovité, miskovité
SLIZY
– jsou to sacharidy
– vodou bobtnají
– pokrývají a chrání sliznice
– snižují místní dráždivost
– sliznice se lépe hojí
– postižení trávicí a dýchací soustavy
– čeleď: dýňovité
TŘÍSLOVINY
– nejednotné látky, bezdusíkaté, podobné glykosidům
– svíravé chuti
– na vzduchu se oxidací rozkládají i při dlouhém vaření
– proti bakteriální účinky, stavící, proti krvácivé
HOŘČINY
– nejedovaté, bezdusíkaté, hořké látky
– podpora trávení
2 / 2