Operační management
Operační management
Podstata
Produkovat daný produkt včas za min. nákladů, využití kapacity, kvalita a spolehlivost
produktů, včasné dodávky, flexibilita
Proces
Transformace vstupů na výstupy pomocí transformačních úloh (formulace celkové operační
strategie-návrh a vývoj produktů-návrh operačního systému-plánování a řízení provozu)
úkoly
Operace, kvalita operací, produktivita a kvalita, mezinárodní konkurence (kvalita a
efektivnost), nové op. technologie a systémy, znalost op. procesů, produkovat kvalitní
produkty, prodávatelné za konkurenční ceny
Charakteristika
Důležitý pro výrobní podniky i firmy poskytující služby, důležité znát, jaké procesy ve firmě
probíhají, aby se mohla posunout dál a vyrábět ještě lepší produkty nebo snížit náklady,
zvýšit objem prodeje atd. Zaměření na oblast produktivity a kvality.
Operační strategie
– věcné, prostorové a časové sladění činitelů účastnících se operačních procesů nebo
operační procesy ovlivňujících (pracovníků, provozních prostor, nezbytných operačních
zařízení, surovin, polotovarů, energií, rozpracovaných produktů, finančních prostředků,
informací i odpadů).
– velkou roli sehrává otázka vzájemných priorit cílů – liší se v podmínkách jednotlivých
podniků,v čase, atd.
Vlastnosti operační strategie
– explicitní vyjádření návaznosti na nadřazenou obchodní strategii i na související
– záruka zajištění potřebných produkčních kapacit, popř. slučitelnosti zamýšlené
– identifikace problematických oblastí a určení úkolů pro zlepšení stávajícího stavu
vytyčení:
– investiční politiky a technického rozvoje v oblasti produkční základny
– koncepce řízení operací a principů plánování produkce
– přístupu k řízení objemu produkce s ohledem na řízení Nf a Nv
– opatření k zajištění průběžných dob a dob odezvy podle potřeb zákazníků
– přístupu k časovému uspořádání operačního procesu a řízení zásob
– stabilizačních faktorů, přístupu k eliminaci rizik
– přístupu k řízení kvality v oblasti operací
– přístupu k zajišťování pracovní síly, motivaci pracovníků v oblasti produkce a
– principů organizace operací
– principů ekonomického řízení operací
• Specializace – 1 výrobek/výrobní proces
funkční strategie, cíle řízení operací, jejich priority a kritéria hodnocení
produkce s existující produkční základnou
řešení základních problémů v oblasti podnikové kultury
− velké riziko => častější je specializace na uspokojování konkrétní potřeby než na
konkrétní výrobek.
• Kmenová orientace – diverzifikace do dalších odvětví, ovšem koncentrace na 1 (core
business)
− diverzifikace má však často za následek odliv lidské kapacity a finančních prostředků.
• Růst do hloubky:
− zvyšování podílu na trhu (snižování cen nebo lepší vlastnosti výrobku),
− horizontální rozšíření nabídky – rozšíření na další cílové skupiny,
− vertikální rozšíření nabídky – rozšíření u stávající cílové skupiny.
Operační strategie ve vazbě na konkurenční výhodu
• strategie „nákladového vedení“ (cost leadership) – nejdůležitější konkurenční
zbraní firmy jsou nízké ceny, které si firma může dovolit díky svým nízkým
nákladům. Vysokou prioritu mají náklady a rychlost).
• strategie „diferenciace“ (differentiation) – firma konkuruje především díky
specifickému charakteru svých výrobků a služeb. Vysokou prioritu má
pružnost a kvalita – snaha být na trhu se svým (ve srovnání s konkurencí
velmi odlišným a pokud možno unikátním) výrobkem vždy první.
Standardizace
• systematický proces účelně usměrňující a redukující diverzifikaci od návrhu výroby
přes výrobu po distribuci
• redukce rozmanitých variant, tvorba standardního řešení
• eliminace zbytečné rozmanitosti
Výsledek standardizace = standard (norma, normativ)
Standardy/normy = nástroj vyjadřující jednotný, časově relativně stabilní, závazný předpis
− vlastností výrobních činitelů,
− jejich funkcí,
− míry jejich množství
− a jejich vztahů, kombinací a způsobů fungování ve výrobním procesu.
Efekty ze standardizace:
1. Jednodušší a rychlejší vývoj výrobků
2. Předpoklady pro zhromadnění výroby
3. Lepší využití výrobního zařízení
4. Snižování fixních nákladů
5. Snižování zásob
6. Jednodušší plánování a řízení
7. Jednodušší/transparentní evidence
8. Zvýšení produktivity práce
9. Možnosti vyšší automatizace, atd.
Limity:
1. Konstrukce výrobku musí být skutečně dokonalá.
2. Předvýrobní etapy jsou složité a nákladné.
3. Snižuje možnost uspokojení netypických zákazníků.
Typy standardů
• naturální (fyzické) standardy – vyjadřovány
ve fyzikálních jednotkách (spotřeba materiálu, práce, energie, technické ukazatele
jakosti výrobků aj.),
• hodnotové standardy – vyjadřovány v peněžních jednotkách nebo v tzv. poměrných
ukazatelích (ukazatele produktivity práce, náklady, tržby, ukazatele rentability, likvidity
aj.),
• programové standardy – vyjadřují zpravidla termíny časových harmonogramů při
uskutečňování projektů nových výrobků, při reorganizaci podniku, při řešení krizových
situací aj.,
• cílové standardy – představují (zpravidla pouze ve verbální formě vyjádření)
zejména strategické cíle, případně vize organizace, bývají předmětem strategické
kontroly.
Fáze standardizace
• Standardizace řídícího procesu – organizační normy;
• Standardizace věcných vstupních prvků výrobního procesu;
• Standardizace činností a způsobů přeměn ve výrobním procesu;
• Standardizace vztahů ve spotřebě a využití výrobních činitelů;
• Standardizace kombinací při operativním řízení výroby;
• Standardizace výstupních prvků výrobního procesu.
1. Standardizace řídícího procesu
A. Základní organizační vztahy firmy
• statut a jednací řády řídících orgánů, organizační řád, podpisový řád, pracovní řád,
platový řád – mzdový předpis, spisový a skartační řád, apod.
B. Dílčí činnosti
• činnosti spojené s řízením výroby – nárokování, příjem a výdej materiálu, nářadí
a nástrojů; směrnice související s kontrolou jakosti; metodika evidence výroby; oběh
dokladů (vč. způsobů vyplňování, zpracování, archivace); postup při přijímání
a vystavování objednávek; změnové a odchylkové řízení; organizační uspořádání
provozů, dílen, pracovních skupin a pracovišť; atd.
C. Principy kódování a číselníky
• materiálu, nářadí, nástrojů; strojů a zařízení; pracovníků; pracovišť; organizačních
jednotek; technologických postupů; dílů, součástí a hotových výrobků.
2. Standardizace věcných vstupních prvků výrobního procesu
Vytvoření:
materiálového standardu
standardu strojů a zařízení
standardu nástrojů, nářadí a přípravků.
Podstata = nalezení optimálního výběru činitelů výrobního procesu tak, aby odpovídal
posledním poznatkům výzkumu nákupního trhu a stavu techniky a technologie na straně
jedné a požadavkům na hospodárnost při nákupu, skladování a užití na straně druhé
Tvorba aktuálně platných závazných seznamů pro práci marketingových pracovníků, ale
zejména konstruktérů, technologů, nákupčích, pracovníků logistiky, financování a dalších.
3. Standardizace činností a způsobů přeměn ve výrobním procesu
Standardizace:
pracovních metod/postupů
montážních postupů
technologických postupů (vlastní výroba, výroba nářadí, obalů apod.)
logistických postupů (organizace, řízení a realizace materiálového toku)
kontrolních a zkušebních metod a postupů.
Součásti technologického postupu:
A. Materiálová část – jednoznačné určení materiálu a polotovarů z hlediska druhu, typu,
rozměru a jakostní normy jak jsou obecně identifikované nákupem, případně pomocí
podnikového výkresu.
B. Výkonová část – postupný popis jednotlivých operací/úkonů, s uvedením doby trvání
(operační čas i čas přípravy a zakončení) – včetně označení provádějícího pracoviště,
zařízení, profese a předpokládané kvalifikace provádějícího pracovníka, specifikace nářadí a
přípravků
4. Standardizace vztahů ve spotřebě a využití výrobních činitelů
Především limity spotřeby jednotlivých činitelů výrobního procesu
a jejich požadované využití.
Normy času práce
normy spotřeby materiálu a energie
normy kapacit
a dále normy týkající se výše
výrobních zásob
nedokončené výroby
hotových výrobků
Patří sem i normy technologicky nutných ztrát, normy škod na zásobách, apod.
5. Standardizace kombinací při operativním řízení výroby
Soustava standardů sloužících k věcnému i časovému uspořádání, plánování a řízení
výrobního procesu.
Velikost výrobních dávek
výrobní takt a rytmus
průběžná doba výroby
výrobní předstih
zásoba rozpracovaných výrobků
podíl jakostních tříd výrobků
standardní plán práce výrobní linky
6. Standardizace výstupních prvků výrobního procesu
Standardizace vlastní součástkové základny i finálních výrobků
na základě:
typizace – typová řada výrobků (určení hlavních charakteristik tvořících rámec pro
jednotné konstrukční řešení na určité řadě typů předmětů – rozměry, hmotnost, atd.);
unifikace – zaměnitelnost součástí (výběr nejvhodnějšího technického řešení ze
všech užívaných);
dědičnosti – použití součástí z dříve vyráběných výrobků
stavebnicového řešení.
Metody tvorby norem
Metody zajišťující nejpřesnější výpočet normy na základě úplných podkladů –
nejpracnější z hlediska nároků na čas i získávání podkladů (opakovaná výroba, velká
spotřeba materiálu, materiál z omezených zdrojů apod.):
− Propočtově analytické – rozbor operace na dílčí pracovní úkony (pohyby) a stanovení
spotřeby času pro tyto složky pomocí normativů času (na základě přesných podkladů
konstrukční a technologické přípravy výroby, optimalizačních metod z oblasti
lineárního programování apod.).
− Pokusně analytické – místo normativů času se čas pro jednotlivé složky operace
stanoví pomocí snímkování – časových studií (snímek operace, snímek pracovního
dne) – pozorování a měření.
Metody s určitou tolerancí nepřesnosti na základě neúplných podkladů – tam, kde
určení norem spotřeby předchozími metodami je nemožné nebo neúčelné.
− porovnávací charakter – u tvarově podobných a technologicky shodných výrobků
určujeme normu času jednotlivých složek operace porovnáním s obdobnými časy
daných složek operace výrobků různých velikostí, pro které byla dříve stanovena
norma některou z předchozích rozborových metod.
Metody méně přesné bez základních podkladů – materiál s malým podílem na celkové
spotřebě, hodnotově nevýrazný, příp. pouze orientační propočet s předstihem před
dokončením technické přípravy výroby (potom upřesněn jinými metodami):
− Statistické – průměrná spotřeba času na pracovní operaci dosahovaná za určité
časové období.
− Odhadové a expertní – sumární odhad spotřeby času je založen pouze na
zkušenostech normovače. Problém je v tom, že odhad vychází ze stávající praxe
(včetně ztrát a nedostatků) – slouží jen pro orientační účely.