Skladování
Skladování je jednou z nejdůležitějších částí log.systému.
Tvoří spojovací článek mezi výrobci a zákazníky, zabezpečuje uskladnění produktu v místech jejich vzniku a
mezi místem jejich spotřeby a poskytuje informace o stavu, podmínkách a rozmístění skladovaných produktů.
Sklady umožňují překlenout prostor a čas, výrobní zásoby zajišťují plynulost výroby, zásoby obchodního zboží
zajišťují plynulé zásobování obyvatelstva.
Skladovací systémy
V rámci skladování přicházejí v úvahu tyto hlavní rozhodovací akce :
vybavenost skladu včetně správy a řízení skladu
rozsah a centralizace skladu
vlastní nebo cizí skladování
stanoviště skladu
úroveň zásob udržovaných ve skladu
ZÁKLADÍ FUNKCE SKLADOVÁNÍ
rozeznáváme 3 základní funkce skladování :
1. Přesun produktů :
2. Uskladnění produktů :
příjem zboží – vyložení, vybalení, aktualizace záznamů, kontrola stavu zboží,
překontrolování průvodní dokumentace
transfer či ukládání zboží- přesun produktů do skladu, uskladnění a jiné přesuny
kompletace zboží podle objednávky- přeskupování produktů podle požadavků zákazníka
překládka zboží z místa příjmu do místa expedice, vynechání uskladnění
expedice zboží – zabalení a přesun zásilek do dopravního prostředku, kontrola zboží podle
objednávek, úpravy skladových záznamů
přechodné uskladnění – uskladnění nezbytné pro doplňování základních zásob
časově omezené uskladnění – týká se zásob nadměrných, důvody pro jejich držení :
o sezónní poptávka
o kolísavá poptávka
o úprava výrobků, spekulativní nákupy
o zvláštní podmínky obchodu
výstupních dodávek, zákazníků, personálu a využití skladových prostor
3. Přenos informací – týká se stavu zásob, stavu zboží v pohybu, umístění zásob, vstupních i
CHARAKTER A VÝZNAM SKLADOVÁNÍ
Členění zásob
Materiál – základní suroviny – stavební hmoty, kov, dřevo, kůže…
– pomocné materiály – barvy, mořidla, maziva…
– obaly – kartony, plechovky…
– pohonné hmoty – nafta, benzin …
– náhradní díly
– kancelářské potřeby
– čistící prostředky
Nedokončená výroba – nedokončené výrobky jsou v takovém stupni technologické rozpracovanosti,
že nejsou zatím prodejné (rozešité kalhoty, neupečený rohlík….)
Polotovary – rozpracované výrobky, které jsou z hlediska některého technologického stupně už dokončené
a daly by se popř. i prodat (odlitek, deska dřeva atd…)
Hotové výrobky – výrobky, které už firma dokončila a připravuje je k prodeji
Pozn. Pro některou firmu může být výrobkem to, co pro jinou polotovar a pro jinou zásoba materiálu.
Zboží – zboží je vše co je nakoupené za účelem dalšího prodeje
Zvířata – typický druh zásob pro zemědělskou výrobu
V účetnictví využijete i jiné členění zásob:
a) Zásoby nakoupené
b) Zásoby vytvořené vlastní činností
Podniky udržují ve skladech zásoby většinou z některých následujících důvodů :
snaha o dosažení úspor nákladů na přepravu
snaha o dosažení úspor ve výrobě
využití množstevních slev nebo nákupu do zásoby
snaha udržet si dodavatelský zdroj
podpora podnikové strategie v oblasti zákaznického servisu
reakce na měnící se podmínky na trhu ( sezónnost, výkyvy poptávky, konkurence)
překlenutí časových a prostorových rozdílů, které existují mezi výrobcem a spotřebitelem
dosažení nejmenších celkových nákladů logistiky při současném udržení požadované úrovně
zákaznického servisu
snaha poskytovat zákazníkům komplexní sortiment produktů nejen jednotlivé výrobky
dočasné uskladnění materiálu, které mají být zlikvidovány nebo recyklovány
Nejběžnější chyby při skladování:
• přebytečná nebo nadměrná manipulace
• nízké využití skladové plochy a prostoru
• nadměrné náklady na údržbu a výpadky kvůli zastaralým zařízením
• zastaralé způsoby příjmu a expedice zboží
• zastaralé způsoby počítačového zpracování rutinních transakcí
Pro provoz skladu je velmi důležitá zejména optimální kombinace manuálního a automatizovaného
manipulačního systému.