Základy biochemie
Regulace biochemických dějů
BIOCHEMIE = „chemie živých soustav“
- vědní obor stojící na rozhraní biologie a chemie
- zabývá se chemickým složením živých soustav a přeměnami látek nacházejících se v živé hmotě
- zkoumá, jak tyto přeměny souvisejí s fyziologickými procesy organismu a jak je možné tyto procesy prostřednictvím látkových přeměn ovlivňovat
- součástí je i molekulární biologie – studuje vztahy mezi funkcí a prostorovým uspořádání (strukturou) látek v organismu
- dělení:
- popisná biochemie .
- zkoumá složení organismů
- zabývá se strukturou a vlastnostmi látek tvořících organismus
- dynamická biochemie .
- studuje látkové a energetické přeměny uvnitř živých soustav a vztah těchto přeměn k okolí
- odvětví biochemie:
- např.: biochemie mikroorganismů, rostlin, živočichů
lékařská, potravinářská biochemie
genové inženýrství, …
Srovnání živé a neživé soustavy
î PODOBNÉ ZNAKY
- stejná materiální podstata Õ živá i neživá hmota se skládá ze stejných látek, ale v jiném procentuálním zastoupení
- procesy v obou soustavách probíhají podle stejných chemických a fyzikálních zákonů î procesy probíhající v živých organismech lze napodobit v chemických laboratořích (např. syntetický inzulín, umělá syntéza genů, …)
î ODLIŠNÉ ZNAKY
- organizovanost hmoty v prostoru a čase – tzn. provázání procesů, které v dané soustavě probíhají
- živé soustavy Õ vyznačují se současným průběhem obrovského množství procesů vzájemně přesně zkoordinovaných (sladěných), které jsou jeden na druhém závislé î dávají život
- neživé soustavy Õ jednotlivé procesy vystupují jako samostatné děje – tzn. neprobíhají všechny současně, přesně na sebe nenavazují, nejsou vždy podmínkou pro uskutečnění jiných dějů
Chemické složení živých soustav
- neexistuje specifický prvek živého organismu Õ každý prvek živé hmoty se vyskytuje v zemské kůře
- rozdíl pouze v jejich procentuálním zastoupení v organismu a v zemské kůře
- asi ¾ z celkového počtu prvků nacházejících se v přírodě (92) živý organismus vůbec nevyužívá, některé jsou pro něj dokonce jedovaté (např. Hg, Pb, Cd)
- asi 99% živé hmoty tvoří: O, C, H, N
- nejhojnější prvky zemské kůry: O, Si, Al, Fe, Ca
BIOGENNÍ PRVKY î prvky nezbytné & nepostradatelné pro správné fungování organismu
- dělení podle procentuálního zastoupení v organismu
- makrobiogenní prvky
- tvoří více než 1 hmotnostní % organismu (každý zvlášť)
- patří sem: O, C, H, N, P, Ca, někdy sem bývá řazena i S
- oligobiogenní prvky
|
- tvoří méně než 1 a současně více než 0,05 hmotnostního % organismu (každý zvlášť)
- patří sem: S, K, Na, Mg, Cl, někdy sem bývá řazeno i Fe a Ca
- stopové prvky
- tvoří méně než 0,05 hmotnostního % organismu (každý zvlášť)
- obsaženy v malém množství, ale nepostradatelné î biologický význam není vždy úměrný obsahu
- patří sem: Fe, Cu, Zn, Mn, Co, I, … , někdy sem bývá řazen Mg
- v organismech se vyskytují téměř výhradně ve sloučeninách:
- anorganické sloučeniny
VODA … H2O .
- součást všech živých organismů Õ zaujímá 60 – 90 % hmotnosti organismu
- zdroj: potrava, tekutiny î z vnějších látek
část vzniká při metabolických procesech = metabolická voda
- význam:
- reakční prostředí Õ probíhají v ní veškeré fyzikální a chemické děje – tzn. přeměny látek a energií
- rozpouštědlo polárních a iontových sloučenin
- účastník reakcí
- do reakce vstupuje Õ hydrolýza, hydratace
- z reakce vystupuje jako vedlejší produkt Õ např. neutralizace
- vzniku vody – zdroj E Õ uvolňuje se při něm velké množství E
2 H + ½ O2 ® H2O … DH = –218 kJ.mol–1
- přenašeč Õ např. acidobazické děje
- podílí se na udržování stálé tělní teploty (viz níže)
- u rostlin navíc jedna z výchozích látek pro fotosyntézu
- složka buněčných membrán
- biochemicky důležité fyzikální vlastnosti vody:
- tvoří vodíkové můstky Õ ty způsobují:
- poměrně vysoká teplota tání a varu
- velká měrná tepelná kapacita (c= 4,18 kJ.kg–1.K–1) Õ význam při termoregulaci = udržování stálé tělesné teploty (zahřívání & ochlazování)
- značné povrchové napětí
OXID UHLIČITÝ … CO2 .
- jedna z výchozích látek pro fotosyntézu
- konečný produkt biologické oxidace organických sloučenin
AMONIAK … NH3 .
- výchozí látka biosyntézy a konečný produkt přeměny dusíkatých látek
minerální soli .
- rozpuštěné na ionty:
- kationty: Na+, K+, Ca2+, Mg2+, Cu2+, Fe2+, Fe3+
- anionty: Cl–, HCO3–, NO3–, H2PO4–, SO42–, I–
- jednoduché organické sloučeniny
|
- 20 a–aminokyselin
- monosacharidy
- karboxylové kyseliny
- vyšší mastné kyseliny
- alkoholy (hlavně glycerol, cholesterol)
- 5 dusíkatých bazí
- nikotinamid, …
- složité organické sloučeniny = biopolymery
- bílkoviny Õ základní stavební jednotky: a–aminokyseliny
- nukleové kyseliny Õ základní stavební jednotky: nukleotidy (sacharid, fosfát, dusíkatá baze)
- sacharidy Õ základní stavební jednotky: vícesytné alkoholy s oxoskupinou
- lipidy Õ produkty reakce mastných kyselin s alkoholy î estery
Chemické znaky živých soustav
- jednotný chemický základ
- všechny organismy obsahují stejné druhy látek (bílkoviny, lipidy, sacharidy, nukleové kyseliny, voda, …) Õ každá z těchto látek má v daném organismu specifickou nenahraditelnou funkci
- chemická přeměna látek = látkový metabolismus
- zisk energie pro životní pochody, biosyntéza látek potřebných pro danou soustavu
- výměna látek a energie z okolím
- enzymatický charakter chemických dějů
- enzymy = biokatalyzátory Õ bez jejich přítomnosti by většina dějů v organismu nemohla probíhat
REGULACE BIOCHEMICKÝCH DĚJŮ
- význam: propojuje a zajišťuje rovnováhu mezi jednotlivými procesy v organismu î autoregulace
udržuje stálou koncentraci substrátů, metabolitů a konečných produktů
î zajišťuje stálost vnitřního prostředí organismu = homeostáza
- typy regulací: enzymová
- u vývojově nižších i vyšších organismů
- katalyzuje průběh chemických reakcí prostřednictvím enzymů (viz níže)
- probíhá relativně rychle
hormonální (humorální)
- u vývojově vyšších organismů
- ovlivňují činnost orgánů a regulují průběh chemických reakcí prostřednictvím hormonů (viz níže)
- probíhá relativně pomalu
nervová
- u vývojově vyšších organismů
- ovlivňuje biochemické reakce prostřednictvím elektrochemických podnětů vedených v neuronech î prostřednictvím nervového systému
- probíhá velmi rychle po určitých drahách î má okamžitý efekt
- úzce spjata s hormonální regulací î neurohormonální (neurohumorální) regulace
- nejvyšší postavení má vždy CNS
- propojení hormonální a nervové soustavy je prostřednictvím hypofýzy (podvěsek mozkový)
ENZYMY .
= biokatalyzátory – tzn. katalyzátory biochemických reakcí
- katalyzátor = látka ovlivňující rychlost chemické reakce (zvyšuje/zpomaluje), přičemž se sama chemickou reakcí nespotřebovává î vychází z reakce nezměněna
- není výchozí látkou ani produktem Õ přechodný účastník reakce
- v chemické rovnici se zapisuje nad šipku
= látky bílkovinné povahy specializované na katalýzu biochemických reakcí
- známo více než 2500 různých enzymů
VLASTNOSTI enzymů
snižují aktivační energii (platí obecně pro katalyzátory) = minimální energie potřebná pro uskutečnění reakce
Reakční koordináta = křivka zachycující energetický průběh reakce
|
E
EA E×××S E×××P
EA1
EA2
0
E + S
|
E + P –DH
|
- substrát (tj. výchozí látka) se naváže na enzym î vznik enzym–substrátového komplexu
E + S ® E×××S î zapotřebí dodat určitou aktivační energii … EA1
enzym substrát enzym–substrátový
komplex
– místo v molekule enzymu, kde se substrát naváže = AKTIVNÍ CENTRUM
- část peptidického (bílkovinného) řetězce enzymu s takovou terciální strukturou, která je jaksi komplementární ke struktuře substrátu
- způsob navázání substrátu na aktivní centrum objasňují dvě teorie:
- teorie „zámku a klíče“
– struktura aktivního centra enzymu je naprosto komplementární ke struktuře substrátu Õ substrát do něj zapadá jako „klíč do zámku“
- teorie indukovaného přizpůsobení
– struktura aktivního centra zcela neodpovídá struktuře substrátu, ale přítomnost substrátu vyvolá potřebnou změnu aktivního centra, která komplementarity dosáhne
- substrát je na aktivní místo navázán prostřednictvím: van der Waalsových sil
elektrostatických sil
vodíkových můstků
- v aktivním centru dochází zde k přeměně substrátu na produkt a odpojení produktu od enzymu
E×××S ® E×××P ® E + P î zapotřebí dodat určitou energii … EA2
enzym–substrátový enzym produkt
komplex
- během celého procesu zachována terciální struktura enzymu î enzym se nemění ani nespotřebovává
- energie potřebná k přeměně substrátu na produkt za účasti enzymu je mnohonásobně menší, než energie, kterou by bylo zapotřebí dodat na tu samou reakci, ale probíhající bez účasti enzymu î enzymy snižují aktivační energii
zvyšují rychlost reakce (platí obecně pro katalyzátory)
- enzymaticky katalyzované reakce probíhají ještě rychleji než reakce katalyzované chemicky
enzymaticky katalyzované reakce probíhají:
při teplotách do 100 °C î relativně nízké teploty
při běžném atmosferickém tlaku (101 kPa)
bez objemových změn î při spojení jednotlivých reakcí do řetězců, kde produkt jedné reakce je výchozí látkou druhé, nedochází ke ztrátám
zpravidla při neutrálním pH (pH = 7)
- výjimku tvoří enzymy trávící soustavy (např. pepsin, trypsin)
vykazují specifitu – tzn. že každý enzym katalyzuje určitou reakci î enzym je pro tuto reakci specifický
- dva druhy specifit:
- SUBSTRÁTOVÁ SPECIFITA
- enzym katalyzuje přeměnu jen určitého substrátu
- u složených enzymů ji určuje apoenzym (viz dále)
- ÚČINKOVÁ SPECIFITA
- enzym katalyzuje reakci (přeměnu substrátu) jen určitým způsobem
- pouze u složených enzymů, protože ji určuje koenzym (viz dále)
– např. enzymy se stejnou substrátovou, ale odlišnou účinkovou specifitou, můžou tentýž substrát přeměňovat různými způsoby î z jednoho substrátu vznikají různé produkty
- druhová specifita – každý biologický druh má své vlastní enzymy
výhody oproti umělým katalyzátorům:
- jsou účinnější; netoxické
- lze je snadno regulovat
- fungují za běžných podmínek
- vykazují specifitu (viz výše)
NÁZVOSLOVÍ enzymů
- triviální názvy (např. pepsin, trypsin, ptyalin, …)
- název substrátu, jehož přeměnu katalyzují + koncovka –áza (např. sacharáza, maltáza, …)
- název druhu reakce, kterou katalyzují + koncovka –áza (např. reduktázy, oxidázy, …)
- kód (např. E.C.1.1.1.27)
DĚLENÍ enzymů
- podle struktury
- JEDNODUCHÉ Õ tvořeny pouze bílkovinnou složkou î jednosložkové
- SLOŽENÉ Õ vedle bílkovinné složky obsahují ještě složku nebílkovinnou î dvousložkové
- bílkovinná složka = apoenzym
- podléhá denaturaci
- nese aktivní centrum
- nebílkovinná složka = kofaktor
- tepelně stabilní (kdežto apoenzym teplem denaturuje)
- může jím být:
- prostetická skupina
– pevně vázána na apoenzym
– většinou ionty kovů (např. Zn2+, Mg2+, Mn2+, Fe2+, Fe3+, Cu2+, K+, Na+)
- enzymy obsahující jako kofaktor iont kovu = metaloenzymy
- koenzym
– slabě vázán na apoenzym î schopen se od něj oddisociovat (oddělit)
– slouží jako přenašeči funkčních skupin/atomů/elektronů/H+ v reakci, kterou daný enzym katalyzuje
– např. deriváty vitamínů řady B, nikotinamidu …
- apoenzym a kofaktor dohromady tvoří HOLOENZYM = fungující složený enzym
- podle typu reakce, který katalyzují Õ 6 tříd:
- OXIDOREDUKTÁZY
- katalyzují oxidačně redukční procesy î katalyzují přenos H+ nebo e–, reakce s kyslíkem
- TRANSFERÁZY
- katalyzují přenos skupin/celých molekul mezi dvěma substráty Õ dárcem a příjemcem (donorem & akceptorem)
- např.
- fosofotransferázy Õ katalyzují přesun fosfátového zbytku, jehož donor je ATP
- aminotransferázy
- transmethylázy
- transacylázy
- transglykosidázy, …
- HYDROLÁZY
- katalyzují hydrolytické štěpení (tzn. štěpení za účasti vody) různých vazeb
-
při těchto štěpeních vzniká voda
nejvýznamnější hydrolázy:
- glykosidázy Õ katalyzují štěpení glykosidických vazeb sacharidů, glykosidů
- lipázy Õ katalyzují štěpení esterických vazeb triacyglycerolů
- proteázy Õ katalyzují štěpení peptidických vazeb bílkovin
- LYÁZY (SYNTHÁZY)
- katalyzují: nehydrolytické štěpení vazeb (tzn. takové štěpení vazeb, které neprobíhá za účasti vody)
- neoxidační štěpení vazeb
- při těchto procesech dochází ke vzniku dvojné vazby nebo k adici na dvojnou vazbu
- např. dekarboxylázy aminokyselin
- IZOMERÁZY
- katalyzují přenos atomů/skupin v rámci téhož substrátu
- LIGÁZY
- katalyzují syntézu organických sloučenin za spotřeby ATP î vznik vazeb za současného rozštěpení molekuly ATP
RYCHLOST ENZYMATICKÝCH REAKCÍ = katalytická aktivita enzymů
- lze změřit
- jednotka: 1 katal (kat) = množství enzymu, které způsobí přeměnu jednoho molu substrátu za sekundu (za standardních podmínek)
- faktory ovlivňující rychlost enzymatických reakcí:
- množství enzymu a substrátu
- rychlost je úměrná množství enzymu a substrátu Õ čím je jich více, tím reakce probíhá rychleji î vyplívá z 1. zákona chemické kinetiky (rychlost chemické reakce je přímo úměrná součinu molárních koncentrací reagujících látek)
- vliv pH
- enzymy jsou velmi citlivé na změny pH Õ každý enzym aktivní jen v daném úzkém rozmezí pH = pH–optimum daného enzymu
- příčina: izoelektrický bod enzymu Õ aminokyseliny tvořící enzym mají své specifické izoelektrické body, který jsou si blízké î vytváří izoelektrický bod enzymu; při odklonu od jeho hodnoty dochází k disociaci skupin v aminokyselinách, v krajním případě může dojít až k elektroforéze (štěpení bílkoviny) î porušení struktury enzymu
- pH prostředí ovlivňuje: pevnost vazby substrátu na enzym
disociaci skupin v aktivním centru enzymu Õ mění jeho tvar î enzym ztrácí svou funkci
katalytickou aktivitu enzymů (rychlost enzymatických reakcí)
- většina enzymů je nejaktivnějších při pH Î (6,0; 7,0) î neutrální nebo slabě kyselé prostředí
- výjimky: pepsin Õ 1,5–2,5 trypsin Õ 7,5–10
- pankreatická šťáva Õ 8,0
- sacharáza Õ 3,5–5,5
- vliv teploty
- pro většinu enzymů teplotní optimum: 10 – 40 °C
- pro toto rozmezí platí 2. zákon chemické kinetiky (zvýšením teploty o 10° C se reakční rychlost u většiny reakcí zvýší 2´ až 4´ = van’t Hoffovo pravidlo) î s rostoucí teplotou rychlost enzymatické reakce roste
- při vyšších teplotách î nevratná denaturace – tzn. zničení terciální struktury enzymu a tím i aktivního centra Õ zrušena funkce enzymu
- při nižších teplotách î aktivita pouze snížena, ale nezrušena funkce enzymu
- význam: dlouhodobé uchovávání potravin v mrazničce, přechovávání transplantátů
- vliv aktivátorů a inhibitorů
- látky nacházející se v reakčním prostředí
- souhrnné označení: modifikátory, efektory = látky ovlivňující rychlost enzymatické reakce tím, že vstupují do interakce s enzymem
= oživení, povzbuzení, zesílení, zvýšení
- řada enzymů je produkována v neaktivní formě = proenzymy (zymogeny)
- aktivátor:
- zvyšuje rychlost reakce, a to tím, že aktivuje proenzym na fungující enzym Õ odštěpí část jeho molekuly, čímž odblokuje aktivní místo enzymu
- k aktivaci proenzymu dochází až v místě působení daného enzymu
- např. ionty kovů (Mn2+, Zn2+, Co2+, …), kyseliny (HCl), jiné enzymy
-
HCl
aktivátor
např. aktivace trávících enzymů pepsinogen pepsin
- proenzym aktivní forma enzymu
- pepsin katalyzuje štěpení nerozpustných bílkovin v žaludku
- je aktivován až v přítomnosti těchto bílkovin, aby nenatrávil vlastní žaludeční sliznici
î enteropeptidáza odštěpí od trypsinogenu hexapeptid
eneteropeptidáza
aktivátor
trypsinogen trypsin
- proenzym aktivní forma enzymu
= utlumení, zpomalení, snížení
- inhibitor:
- snižuje rychlost reakce, a to tím, že se naváže na aktivní centrum enzymu
- strukturně připomínají substráty daných enzymů
- na produkty se nepřeměňují (tzn. že se pouze na enzym navážou), nebo jen velmi pomalu
- některé inhibitory se používají jako chemoterapeutika, protože zablokují účinek specifického enzymu (který např. urychluje dělení buněk î význam při léčení rakoviny)
- dělení – podle typu inhibitoru:
- kompetitivní (konkurenční) inhibice .
- inhibitor „soutěží“ se substrátem o vazbu v aktivním centru enzymu (inhibitor a substrát mají natolik podobnou strukturu, že je enzym nedokáže rozeznat)
- enzym vytvoří komplex vždy s tou látkou, která je ve vyšší koncentraci
- zvýší-li se koncentrace nenavázané látky, tato látka tu druhou z aktivního centra enzymu vytěsní a nahradí ji î inhibice je vratná
- nekompetitivní inhibice .
- inhibitor se váže na enzym–substrátový komplex
- navázání vyvolá strukturní změny v enzymu î enzym se stane katalyticky neúčinným
- takové inhibitory – např. těžké kovy (Hg, Pb, …) = enzymové jedy
- nevratná inhibice
- inhibice substrátem .
- je-li substrát ve velkém nadbytku může se stát, že se na aktivní místo naváže více než jedna molekula substrátu – tzv. vícebodový záchyt Õ každá molekula substrátu se na aktivní centrum naváže jen několika body
- přeměna substrátu na produkt je zpomalena nebo znemožněna
- inhibice produktem .
- hromadí-li se produkt, protože nestíhá být využíván, reakce se zastaví (dosáhne rovnovážného stavu); pokračuje až při poklesu koncentrace produktu
- produkt enzymaticky katalyzované reakce může bát inhibitorem jiné reakce
- alosterická inhibice .
- inhibitor (tzv. alosterický modulátor) se naváže na jinou část enzymu, než je aktivní místo = alosterické místo (enzymy s alosterickým místem = alosterické emzymy)
- navázáním dojde ke změně struktury enzymu î i ke změně aktivního centra
- znemožněno navázání substrátu, protože substrát ztratil v aktivním centru svůj „otisk“
- zvláštní případ: zpětná vazba (feedback control)
- umožňuje řízení celých metabolických drah
- např. látka je postupně přeměňována na meziprodukty B, C a produkt D; jednotlivé reakce jsou katalyzovány enzymy E1, E2 a E3; produkt D působí jako alosterický inhibitor enzymu E1
- zajišťuje dynamickou rovnováhu mezi produkty
- je vratná
HORMONY .
- specificky účinné látky regulující chemické procesy v buňkách
- tvoří se ve specializovaných žlázách (žlázy s vnitřní sekrecí) nebo tkáňových buňkách Õ odtud vylučovány do krevního oběhu
- většina hormonů – tzv. cílové hormony Õ působí jen na určité orgány/tkáně
- příčina: buňky těchto orgánů/tkání obsahují receptory pro daný hormon