Základy ekologie
Základy ekologie
• Ekologie je věda, která se zabývá studiem vztahů mezi organismy a jejich vnějším
prostředím a mezi organismy navzájem
• předmětem studia ekologie je živá hmota na různém stupni uspořádání
• nejnižším stupněm organizace živé hmoty je jedinec, nejvyšším stupněm je ekosystém
• vnější prostředí každého organismu lze rozdělit na neživé – abiotické a živé – biotické Znaky života
• 1. chemické složení (nukleové kyseliny a bílkoviny)
• 2. metabolismus (přeměna látek a energií)
• 3. udržování vnitřní stálosti, přizpůsobivost v určitých mezích ke změnám
• 4. citlivost vůči prostředí (dráždivost a pohyb)
• 5. individuální vývoj (růst a stárnutí)
• 6. trvání a vývoj v čase (spojené s rozmnožováním, dědičností a proměnlivostí)
Abiotické podmínky prostředí
• záření, světlo, teplo, voda, vzduch, půda Záření
• z ekologického hlediska rozdělujeme na: a) radioaktivní (způsobuje mutace, narušuje vazby DNA a bílkovin)
b) ultrafialové (v malých dávkách má biolog.
účinnost při tvorbě vitamin D a histaminu,
je z 90 % pohlceno ozonosférou)
c) viditelné (360-760 nm, vnímáno lidským
okem, přenáší teplo a světlo)
d) infračervené (označujeme jako tepelné, u
živočichů a člověka se projevuje svými
tepelnými účinky a ovlivňuje jejich
termoregulační mechanismy)
e) kosmické (má mutagenní účinky, v biosféře je intenzita malá)
Světlo
• rostliny: a) fotosyntéza: 12 H2O + 6 CO2 → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O
rostliny stínomilné
rostliny temnomilné
• živočichové:- světlo ovlivňuje biorytmy, orientaci, denní aktivitu, zbarvení
b) fotokinetické reakce: tropismy – indukované orientované pohyby
c) rozdělení rostlin podle tolerance a nároků na světlo: rostliny světlomilné
d) fototropismus – přizpůsobení se změně v délce světlé části dne
– fotoperiodismus – délka světelné části dne, doba pohlavní aktivity
– nejvíce živočichů má denní aktivitu, noční formy převládají v tropech
Teplo
• teplotu měříme ve stupních Celsia, teplo v Joulech, teplota na Zemi -89 °C, +58 °C
• rostliny: optimum 15-20 °C; teplomilné, se středními nároky, chladnomilné
• živočichové: poikilotermní (studenokrevní, jejich tělní teplota závisí na teplotě okolí,
bezobratlí, ryby, obojživelníci, plazi
homoiotermní (teplokrevní, udržují stálou tělní teplotu, ptáci, savci)
Vzduch
• chemické složení: kyslík (21 %) – důležitý pro dýchání a produkty fotosyntézy
•
CO2 (0,034 %) – produkt dýchání, zdroj uhlíku pro fotosyntézu
dusík (78 %) – ze vzduch je využitelný jen některými bakteriemi
• hustota: ovlivnila rozměry, 78 % živočichů je schopno letu
• tlak – klesá s nadmořskou výškou, člověk se adaptuje plně na tlak do výšky 4500-5200 m
• proudění – opylování, migrace (šíření škůdců)
Voda
• má 3 skupenství, 97 % slaná, 3 % sladká, tlak roste s hloubkou
• podle obsahu solí dělíme vody na slané, sladké a brakické; voda je základní stavební
látka všech organismů; člověk při narození 72,5 % vody, v dospělosti 60 %
Půda
• vzniká zvětráváním litosféry (hornin nerostů) a působením půdotvorných činitelů
• základní zdroj většiny anorganických živin
• obsahuje: pevnou složku (úlomky hornin, humus), kapalnou složku, plynnou složku
(půdní vzduch), edafon (živá složka půdy – živočichové a mikroorganismy)
Biotické podmínky života
• jsou přímé – těsná vazba 2 nebo více druhů organismů na sebe, nebo nepřímé, kdy si
organismy navzájem mění abiotické či biotické podmínky
• sledujeme populace, vztahy mezi populacemi, potravní nároky a vazby, společenstva a
ekosystémy
Populace
• soubor jedinců jednoho druhu ve všech vývojových stadiích
Vlastnosti
• 1) hustota (diverzita) – počet jedinců na jednotku plochy; u rostlin se hustota vyjadřuje
• 2) velikost populace – je dána množivostí, úmrtností, migrací; faktory ovlivňující
• 3) růst populace – je ovlivněn natalitou (množivost) a mortalitou (úmrtnost)
• 4) struktura populace – podle pohlaví (podíl samců a samic), věků (věková pyramida),
• 5) rozmístění populace (disperze) – může být rozmístění rovnoměrné (les), náhodné
• 6) kolísání početnosti – vrozená vlastnost, 2 typy: a) oscilace (změna hustoty v průběhu hmotností živé váhy či biomasy
migraci – potrava, rozmnožování, klima
sociálních vazeb
(hmyzí škůdci), shloučené (stádo)
1 roku)
c) fluktuace (změna hustoty v průběhu více let)
Biocenóza
• společenstvo – soubor populací na sebe vázaných druhů mikroorganismu, rostlin a živočichů
• rozvrstvení společenstva – časové – různá a neměnná doba aktivity každého druhu
• sukcese je proces, kdy se během dlouhého období vyvíjí skladba a velikost populací,
dokud nedosáhne rovnovážného stavu mezi živou a neživou složkou
• klimax – stabilizované společenstvo, kde jsou vztahy organismů mezi sebou navzájem,
půdou, klimatem a ostatními faktory prostředí ustálené
Ekosystém
• základní stavební a funkční jednotka přírody
• souhrn živých a neživých složek, které se vyskytují v určité době a v určitém prostoru
a mezi nimiž dochází ke koloběhu látek a toku energie bez výrazné závislosti na okolí
• struktura ekosystému: 1. biotop
– prostorové – vyjadřuje uspořádání svislé a vodorovné
(lesní patra, okraj a střed lesa)
2. producenti – autotrofní organismy produkující primární organickou hmotu
3. konzumenti – heterotrofní makrokonzumenti – 1. řádu –
býložravci, 2. řádu – masožravci požírající
zástupce 1. řádu, 3. řádu – masožravci požírající
4. dekompozitoři – rozkradači, destruenti – heterotrofní mikro-jiné masožravce
konzumenti – plísně, bakterie, houby, rozklá-
dající organismy hmotu na minerály
Potravní řetězec a potravní sítě
• potravní řetězec je tok látek a energií obsažený v chemických vazbách organických
látek mezi producenty, konzumenty a rozkladači, též řada organismů přímo na sobě závislá výživou
• a) pastevně kořistnický – producenti (zelené autotrofní rostliny) → konzumenti 1.
řádu (býložravci) → konzumenti 2. řádu (masožravci, predátoři býložravců) →
konzumenti 3. řádu (masožravci, predátoři masožravců), např. řasy → býložravé ryby
→ dravé ryby → člověk
• b) rozkladný – navazuje na předchozí, výsledkem je rozklad složitých organických
látek mrtvých těl a některých zplodin metabolismu
• tělo ke své stavbě využije jen část potravy – část je nevyužitá – nemusí být
zkonzumována, část je strávena – exkrementy, část je vydýchána
Potravní typy
• rozlišujeme podle toho v jakém stavu přijímají potravu:
a) biofágové – fytofágové (býložravci), zoofágové (masožravci)
b) nekrofágové – saprofágové (živí se těly, které už nemají zachované struktury)
c) speciální – kanibalismus
– koprofágové – živí se výkaly
– nekrofágové – živí se mrtvými, které nejsou v rozkladu